Naar hoofdinhoud Naar footer

Hulp bij lezen en schrijven – zo assisteert AI jou en je cliënt

Gepubliceerd op: 30-04-2024

ChatGPT en AI – termen die je misschien veel in het nieuws hoort. Maar wat is het eigenlijk? AI staat voor artificiële intelligentie, een technologie die taken kan verrichten waar normaal menselijk intelligentie voor nodig is. AI leert daar ook van, kan redeneren en problemen oplossen. AI-toepassingen kunnen variëren van spraakherkenning zoals Alexa of Google Assistant, en aanbevelingssystemen zoals op Netflix of Spotify, maar ook als onderdeel van zelfrijdende auto's en medische diagnoses. Deze technologieën spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven.

Een nieuwe variant hiervan is generatieve AI, die kan tekst, afbeeldingen, video of geluid creëren of bewerken. Ook andere taken zijn mogelijk, zoals informatie opzoeken, of tekst vertalen, inkorten, nakijken of structureren. Ook kun je AI een rol geven die jou of je cliënt kan ondersteunen zoals taal assistent, persoonlijke coach of administratieve hulp. Veel mensen gebruiken AI voor hun werk of bijvoorbeeld op school. Ook voor jou of je cliënten heeft AI de potentie om zowel te ondersteunen bij dagelijkse taken, als plezier te bieden bij hobby’s. 

Beter schrijven met AI

Iedereen schrijft wel eens een brief, e-mail of appje, en soms is het belangrijk om die goed te formuleren. De simpelste hulp daarvoor ken je waarschijnlijk al: de spelling- en grammaticacheck in Microsoft Word. Een uitgebreidere tool die meer tips geeft om beter te schrijven in het Nederlands is LanguageTool. Deze tool verbetert niet alleen je spelling en grammatica, maar suggereert ook alternatieve zinnen en woorden die de toon en stijl verbeteren. Gebruik de tool in je browser of als extensie in Google Chrome. Je hebt hiervoor wel een account nodig. 

Er zijn daarnaast eindeloos veel AI-tools die helpen bij schrijven. Helaas zijn de meeste in het Engels, gericht op bedrijven en niet gratis. En hoewel veel tools er mooi en gebruiksvriendelijk uit zien, zit er onder de motorkap vaak dezelfde techniek: ChatGPT. Daarom is het raadzaam om voor schrijfhulp ChatGPT, of gelijksoortige AI in te zetten. Het is daarbij belangrijk om eerst goed na te denken over wat voor tekst het moet worden. Zo kunnen jij of je cliënt de AI de juiste instructies geven. Je kunt het na de eerste poging zo vaak laten aanpassen als je maar wilt. Heb je al een tekst? Laat hem dan controleren en verbeteren door ChatGPT. 

  • ChatGPT is een generatieve AI in de vorm van een chatbot, die je allerlei taken kan laten doen met teksten. Denk aan vertalen, maar ook aan inkorten, samenvatten of in simpele woorden zetten. Je doet dit door de tool in het chatveld een opdracht te geven, ook wel prompt genoemd. Let op: je hebt er wel een account voor nodig, wat privacy vraagstukken met zich meebrengt. 

Voorbeeldprompts voor ChatGPT:

  • Vertaal deze tekst naar Nederlands op B1 niveau (waarna je de tekst in hetzelfde veld plakt). 
  • Vat deze tekst in tien punten samen.
  • Wat is de belangrijkste boodschap van dit nieuwsbericht?
  • Waar moet een sollicitatiebrief precies aan voldoen? Stel mij alle vragen die je nodig hebt om er een te schrijven.
  • Ik heb een vraag aan de zorgverzekeraar, maar ik weet niet hoe ik hem moet schrijven.
  • Ik heb een uitnodiging voor mijn verjaardag geschreven, ik wil hem via Whatsapp delen, wat vind je ervan? (waarna je de tekst in hetzelfde veld plakt.) 

Om rekening mee te houden

Er zijn ook enkele nadelen om bewust van te zijn. ChatGPT maakt vaak inhoudelijke foutjes, het is dus belangrijk om feiten elders te controleren. Voor een client is het daarbij belangrijk om het concept van desinformatie te begrijpen, net als bij een zoektocht op Google. Daarnaast maakt ChatGPT tussen alle gebruikte bronnen geen onderscheid tussen juiste en foutieve informatie, dit kan bijvoorbeeld bevestigend werken voor complottheorieën.

Ook zijn de internetbronnen in de database gedateerd tot september 2021, je kunt dus beter niet vragen naar nieuwe ontwikkelingen. 

 Tip: geef ChatGPT een specifieke rol zoals taalexpert, sportcoach of geschiedenisleraar

Deel deze pagina via: